Echtscheiding

Jullie hebben problemen in de relatie, gaan scheiden of zijn gescheiden? En jullie hebben kinderen samen? Je wilt het beste voor je kind en hebt op dit moment zelf zoveel aan je hoofd…. Wat kun je het beste doen?

Natuurlijk is het jullie streven om jullie kinderen zo min mogelijk te belasten met deze situatie en met jullie problemen. Maar soms lukt dat niet en ondervinden de kinderen er wel hinder van… wat kun je dan doen? En wat zou je misschien ook beter kunnen laten?

Want jij als volwassene kunt voor stappen kiezen in dit proces (ook al voelt dat misschien niet altijd zo!) , maar jullie kinderen kunnen niet kiezen. Voor hen is de werkelijkheid zoals deze is.

DSC_0112.jpg
DSC_0113.jpg

Wat hebben jullie kinderen van jou als ouder nodig? Wat kunt je doen om hen te helpen?

Ondersteuning vanuit een professional kan helpen. Ik kan ouders kennis geven over wat kinderen van hen nodig hebben, wat je kunt doen vanuit jouw rol als ouder. Ook kan ik jou vertellen over de effecten van jullie gedrag als ouders op jullie kinderen op de korte en lange termijn. Wanneer je gaat scheiden, dan maken jullie een ouderschapsplan. Ik help jullie als ouders met de invulling en het tot uitvoering brengen van de afspraken uit dit ouderschapsplan. Hoe je in de dagelijkse praktijk samen een weg vindt in de nieuwe situatie. Onderdeel van de begeleiding kan ook zijn dat ik je ondersteun in jouw eigen proces als volwassene in deze situatie.

Gesprekken met de kinderen kan ook zeker onderdeel zijn van de begeleiding die ik jullie bied. Hierin kan helder worden wat zij graag wensen, waar zij behoefte aan hebben en wat zij moeilijk vinden. Ook juridische ondersteuning en aspecten rondom kinderen worden hierin meegenomen.

Bij voorkeur bied ik rondom de kinderen ondersteuning aan beide ouders, maar het kan ook aan één van de ouders, als beide (op dat moment) niet mogelijk is. Graag help ik jullie in jullie ouderrol te komen of te blijven, door vanuit de “ouderpet” te kijken en te handelen.

Voor mijn rol als Kindbehartiger ben ik hiervoor opgeleid en gespecialiseerd. Als Kindbehartigers zijn we aangesloten bij de landelijke beroepsorganisatie. Zie voor meer informatie: www.kindbehartiger.nl

RJ Mensenwerk neemt deel aan de werkgroep 'Scheiden doe je ook samen'

De werkgroep ‘Scheiden doe je óók samen’ – een lokaal initiatief van diverse professionals binnen de gemeente Dalfsen – nodigt  u van harte uit aanwezig te zijn bij hun presentatie op:

 

•  vrijdag 15 september

•  van 14.00 tot 16.00 uur (voor genodigden / professionals)

• van 18.00 tot 20.00 uur (voor burgers / ouders /   inwoners van de gemeente Dalfsen

•  in De Trefkoele in Dalfsen.

Het initiatief

Bij scheiden komt veel kijken, helemaal als er kinderen bij  betrokken zijn. Soms verliezen ouders in scheiding het belang van de kinderen uit het oog. Om te voorkomen dat kinderen in de knel komen als het ouders onvoldoende lukt om het ouderschap vorm te geven, is een vroegtijdige signalering en een goede samenwerking tussen ouders en professionals van groot belang. De werkgroep ‘Scheiden doe je óók samen’ is voortgekomen uit het project ‘Met elkaar uit elkaar’ en is er op gericht om deze samenwerking te verbeteren.